Ép testben Ép Lélek

Ép testben Ép Lélek

A 30 az új 60? Avagy mitől fáj állandóan a nyakunk, vállunk, hátunk?

2019. augusztus 31. - Kissdóri

banan.png

Az, hogy megnyitottad ezt a cikket, némileg szomorúsággal tölt el, mert vélhetően neked is vannak problémáid a mindenféle hát- és nyakfájásokkal.

Jó hír viszont, hogy most kicsit beleásunk abba, honnan erednek ezek a fájdalmak, és hogy hosszútávon mit tudsz ellene tenni, hogy ne egy emberi roncs legyél 40-50-60 éves korodra.

Ha nem érdekel az anatómiai humbug, akkor csak a képeket lapozd át - ott találsz gyakorlatokat, amivel tehetsz magadért! 

Hoztam egy mókás kis rajzot, úgy hívják magyarosítva, hogy "Felső-keresztezett szindróma" (Upper-crossed syndrome).

Merészen kijelenthetjük, hogy az emberek nagy százaléka számítógéppel dolgozik, irodában ül, VAGY egyéb görnyedő munkát végez (lásd egészségügyi dolgozók). Ebből kifolyólag előrehelyezzük a fejünket, a vállunk előreesik, és domború lesz a hátunk.

Mivel mindezt hosszú időn keresztül és rendszeresen végezzük, kialakulhatnak különböző egyensúlytalanságok az izomzatunkban.

Képzeld el a tested két felét (arc versus hát felőli oldal), mint egy libikókát. Ahhoz, hogy egyensúlyban legyen a tested, a két oldalra egyenlő mennyiségű erő kell, hogy ellentartson egymásnak. Ezért amikor az egyik csoportban túlerő alakul ki - azzal veszélyeztetve a tested, hogy teljesen előredől, vagy hátraesik - akkor a másik oldal próbálja kompenzálni ezt az eseményt. Így működik ez az izmoknál is.

Amikor a fejedet előrehelyezed, meglehetősen megbontod ezt a kényes egyensúlyt, és ennek hatására az alábbiak történhetnek:

  • bizonyos izmok megrövidülnek, túlfeszülnek: mellizmok, csuklyás izom, lapockaemelő izom, nyaki mély-izmok
  • bizonyos izmok megnyúlnak, meggyengülnek: lapockaközelítésre használt izmok (trapéz középső és alsó része, rombuszizmok), gerincfeszítő, -forgató izmok

Na de milyen tüneteket okozhat ez a tartás?

❌ nyakfájdalom
❌ felső háti szakasz fájdalma
❌ szédülés, fejfájás, fülzúgás, látászavar
❌ zsibbadás a karokban
❌ szorító érzés a mellkasban, nehézlégzés

És mi erre a megoldás?

  • a megrövidült izmok nyújtása
  • a meggyengült izmok erősítése

Ezekre rengeteg gyakorlat létezik, a képeken találtok bárki által végezhető feladatokat. Ismétlésszám és idő? Ameddig el nem fáradsz. ;) (De ajánlott legalább 20-30 mp-ig megtartani őket.)

1.png

2.png

3.png

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg rozsdásodó barátaiddal is!

De még jobb ötlet, ha eljöttök együtt egy gerincjóga órára - itt olvashatsz róla bővebben, milyen rémségek várnak rád: http://bit.ly/2PqzGSw

Ha a Facebook eseménybe belenéznél, itt találod: https://www.facebook.com/events/3038317132877445

A bejegyzés trackback címe:

https://anima-sana.blog.hu/api/trackback/id/tr7615032896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása